logo

ClassicMC.no

PROFILEN - MANN & MASKIN

Jeg har intervjuet mennesker med lidenskap for mc.

Aarseths Retro-Bonneville 800

Aarseths Retro-Bonneville 800

Hvem: Nils Tore Aarseth, elektro-ingeniør, 60 år, fra Ørsta

Van Buis klassiske caferacer

Van Buis klassiske caferacer

Miljøet og interessen for cafe-racere er stigende, og det bygges sykler som aldri før. Jeg har truffet Andrè Van Bui fra Oslo, og sett nærmere på sykkelen hans, en gammel Honda CB550Four. Den klassiske caferaceren hans viser at «less is more», og at det er fullt mulig å bygge sykkel uten at det må koste skjorta.

-Når han parkerer Kawasakien stimler folk sammen for å se

-Når han parkerer Kawasakien stimler folk sammen for å se

Oddbjørn Mikkelborg fra Bærum har en rekke klassikere å velge mellom når han skal på tur eller treff. Han har vært omtalt tidligere her på websiden med sin sekssylindrede Kawasaki Z1300Dfi. Nå er han tilbake med en liten men lynkjapp Kawatrippel. Når det gjelder småkjøring til nærmeste cafe og nostalgiopplevelser er førstevalget hans den vesle 3-sylindrede 2-takteren Kawasaki 400 S3 Mach II. “Når jeg parkerer sykkelen stimler det til med folk som vil se nærmere på hva slags sykkel dette er” sier Oddbjørn.

Dagers Ducati 900SS

Dagers Ducati 900SS

Hvem: Geir Dager, prest, 68 år, fra Oslo

"Jeg har kjørt Moss-Inderøy tur-retur, og det er 150 mil"

"Jeg har kjørt Moss-Inderøy tur-retur, og det er 150 mil"

Tor Boye Okkenhaug sin Ariel, en VG500 De-Luxe fra 1932, brukes så ofte han kan, og motoren som er en 2-ports 500 som yter 25 hk v.6000 omdreininger, gjør jobben, også ute på motorveien. Sylinderen er nærmest kvadratisk, så den turtallsvillig motoren gir sykkelen en toppfart på over 140 km/t. Tor har bl.a. kjørt fra Moss opp til Inderøy og tilbake, en strekning på 150 mil.

"Jeg måtte skifte framdekket som var fra 1955"

"Jeg måtte skifte framdekket som var fra 1955"

"Dekkene som satt på Harleyen når jeg kjøpte den var ganske bra, men sannsynligvis var de montert på felgene før 1955. De var litt morkne, men hadde masse mønster. Jeg byttet imidlertid framdekket for å være på den sikre siden» sier Halvdan.

Lyden fra sekseren kunne han aldri glemme

Lyden fra sekseren kunne han aldri glemme

For Oddbjørn Mikkelborg, opprinnelig fra Harstad, nå bosatt i Bærum, var det ingen vei utenom. «Jeg måtte bare ha denne sekseren, vet du». Han og samboeren var ute og gikk kveldstur i Kristiansand, da han fikk øye på sykkelen som han fikk se i Harstad da han var ung, og alltid hadde drømt om å eie, en Kawasaki Z1300 Dfi. Der stod den, utstilt i et butikkvindu, og attpåtil til salgs. Prislappen var imidlertid høy, men til gjengjeld så var sykkelen nesten bedre en ny!

"Jeg hadde to lekemotorsykler som guttunge, deriblant en Commando"

"Jeg hadde to lekemotorsykler som guttunge, deriblant en Commando"

Norton var blant de mest sentrale merkene i britisk mc-industri, og deres Manx-racere er viden kjent for sine meritter fra TT-løpene på Isle of Man. Modellene som ble brukt på «gata» var heller ingen sinker i trafikken. Jeg har slått av en prat med Morten Myrdal Køien, og sett nærmere på hans RGM-Norton, en Commando litt utenom det vanlige.

-Aages hyllest til dronning Elisabeth

-Aages hyllest til dronning Elisabeth

Da Triumph-fabrikken i Meriden skulle feire dronning Elisabeths 25 år på tronen i 1977, ble dette i form av en jubileumsutgave av deres legendariske modell, Bonneville. Få, om ingen Triumph-modeller har vært mer betydningsfulle for denne så tradisjonsrike engelske mc-produsenten, og den sportslige twinnen ble ryggraden i mc-produksjon til Triumph fra 1959. Silver Jubilee-modellen i sølv, rødt og blått er en relativt sjelden sak, men like fullt finnes det noen eksemplar av sykkelen her i Norge, nærmere bestemt hos Triumph-entusiasten Aage Gjelsvik på Romerike.

-Jeg har jaktet bjørn i Canada, nå jakter jeg Indianmotorsykler i Norge

-Jeg har jaktet bjørn i Canada, nå jakter jeg Indianmotorsykler i Norge

Jørn-Inge Håvik fra Fyrde vil nok omtale seg selv som en vanlig mann, men etter et besøk hjemme i «vognskjulet» omgitt av vill og vakker natur, akkurat som i Flåklypa, er jeg av en helt annen oppfatning. Jeg vil heller omtale han som arvtakeren til Reodor Felgen, men med en litt mer moderne maskinpark og ikke minst noen flere doninger på 2- og 4-hjul.

-Han lever og ånder for klassiske choppere

-Han lever og ånder for klassiske choppere

1960-talls choppere var på mange måter starten på en genre og en stilart innen customisering av motorsykler som lever i beste velgående. Mange godt voksne bikere vil nok hevde at stivramme og twinmotor, og da helst en Shovel-motor fra Harley-Davidson, er «State of the art». Desto mer moro var det derfor å treffe en ung mann, nærmere bestemt Adrian Aslaksen fra Sarpsbor. Han er tidlig i 30-årene og lever ånder for nettopp gamle og klassiske 60-talls choppere.

"Skal du tråkke i gang denne må du være sterk i beina"

"Skal du tråkke i gang denne må du være sterk i beina"

Suzuki DR650 er ingen liten off-roader, tvert imot. I 600-klassen er den nok blant de største, med solid bakkeklaring og høy setehøyde. "Det eneste jeg har å utsette på den er at den mangler el.start, for den krever et kraftig tråkk når den skal startes" sier Svein Hellegaard, og peker på kicken. Suzukien kjøpte han for å kunne ta seg en tur på skogsbilveiene i området rundt Aurskog, men før det var mulig måtte den gjennom en omfattende restaurering. Det tok sin tid fordi deler til DR600 er ikke enkelt å finne.

"Jeg ønsket meg en grønn elefant"

"Jeg ønsket meg en grønn elefant"

Rolf Barry-Berg fra Oslo kjøpte sin første veteranmotorsykkel i Harstad i 1976. Dette var en “wehrmacht-maskin”, nærmere bestemt en Zundapp KS600 m.sidevogn fra 1939. Rolf ble god venn med Zundappen på tross av at motoren var rimelig utslitt og dermed bød på stadige utfordringer.

Tom Anders Bimota

Tom Anders Bimota

«Den grommeste sykkelen i samlingen er utvilsomt denne her» sier Tom Anders, og peker på den strøkne Bimotaen, en KB1, selvsagt med Kawasaki-motor. Tom Anders Rein fra Skedsmo vet og kan det meste om de klassiske Kawasakiene fra 1970-tallet. Han eier en rekke ulike modeller av det japanske merket som var først ut av lyskrysset, hvorpå jeg antar at Bimoaten må ha vært den raskeste av de alle. «Det stemmer» sier Tom Anders, og legger kjapt til at «den har motoren fra Kawasaki Z1000, så med 84 hk i det lette chassiset var den overlegen konkurrentene».

Jan`s Luxus-Villiers

Jan`s Luxus-Villiers

Tempoen til Jan Rasmussen, nærmere bestemt en Villiers Luksus fra 1952, er rimelig spartansk, ganske langt fra Luksus, men desto mer sjarmerende. Og best av alt; den er nesten helt original og urestaurert. Slike Villierser er det langt imellom.

Jan`s Knuckle-bobber

Jan`s Knuckle-bobber

"Jeg liker det minimalistiske og har fjernet alt som strengt tatt ikke er nødvendig" sier Jan og peker på bobberen som står parkert inntil fortauet. Etter å ha kastet et raskt blikk på den gamle Harleyen, nærmere bestemt en Knucklehead fra 1947 skjønner jeg at han mener alvor, for her er det ikke mye overflødig.

Stigs RIXE 250

Stigs RIXE 250

«Den klarer fint en marsjfart på 100 km/t, og da er den fullt brukbar til både korte og lengre turer» sier Stig Knudsen fra Lørenskog. Han har eid en rekke gamle motorsykler, og «reisen» startet i 1981 på en gammel Honda CB500Four. Deretter anskaffet han seg en Yamaha SR500 og selvsagt måtte han ha en Tempo i samlingen også. Er du født på 1960-tallet er jo Tempo en del av oppveksten. Om blårøyken fra oppveksten satte sine spor skal være uvisst, men Stig kan fortelle at interessen for en gammel 2-takter brakte han på finn.no hvor han fant RIXEn, nærmere bestemt twinnen R250-2. Stig forteller at dette var akkurat en slik sykkel han hadde drømt om, passe mye patina og ganske sprek.

Snipsøyrs Syvfemti

Snipsøyrs Syvfemti

«Dåpsfadderen min hadde en slik rød VFR i mange år, og siden første gangen jeg så og hørte den hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle han en slik en dag» sier Mathias Snipsøyr. Den unge Ørstingen vet å sette pris på barndomsdrømmen som nå er blitt både komplett og strøken.

Eldars Retro-Guzzi V7II-Racer

Eldars Retro-Guzzi V7II-Racer

Eldar Øye fra Ørsta har et lidenskapelig forhold til 2-hjulinger produsert i Italia, for som han sier: «Moto Guzzi har alltid tiltalt meg. Racing-historien og evnen til å holde på identiteten sin i utvikling av motorer og nye modeller er noe jeg er veldig svak for. For meg handler Moto Guzzi om litt av det samme som min fasinasjon for Italia; følelser, estetikk, og umiskjennelig identitet».

Hans Torvalds Ariel

Hans Torvalds Ariel

"Jeg liker at det er litt ekstra trøkk i motoren" sier Hans Torvald, og vrir på gasshåndtaket. Arielen, en 500-kubikker fra 1940-tallet, skiller seg ut i mengden av veteraner med sitt lett ombygde racingpreg. "Endunkeren" har fått en del modifiseringer både på utsiden og på innsiden av motoren, slikt blir det fart og spenning av.

Øyvinds Rocket III

Øyvinds Rocket III

«Den er ikke akkurat enn rakett slik navnet antyder, men ganske så rask for engelsk å være» sier Øyvind, og skynder seg å legge til at «siden den faktisk ble solgt ny i Norge så måtte jeg bare sikre meg den».

Arnes Model F fra Milwaukee

Arnes Model F fra Milwaukee

Noen smeder smir smykker av gull, andre av stål og jern. Arne Aarum fra Oslo tilhører den siste kategorien, og det er ikke rent lite arbeid han har lagt ned i restaureringen av Harleyen jeg presenterer her, 1000-kubikkeren " F" fra 1917.

Bjørns Babylon Flyer

Bjørns Babylon Flyer

Bjørn Henning Larsen fra Rasta på Lørenskog liker det «low, mean and clean» for å si det mildt. Han bygger sykler litt utenom det vanlige, noe Harleyen hans er et rullende vitnesbyrd om. Bjørn Henning er da heller ingen novise i mc-miljøet, men en kjenner som nyter høy respekt for sin kunnskap og sine kreative evner. Da er det kanskje ikke så merkelig at han er mannen som selekterer en stor andel av motorsyklene som stilles ut på selveste Oslo Motor Show. Der er nåløyet trangt, for å si det mildt.

Teigens Twin; Norton Commando 850

Teigens Twin; Norton Commando 850

Mc-messen på Earls Court i London i september 1967 ble kickoff for Nortons nye twin, Commando 750, en maskin som viste seg såpass potent at endatil Honda CB750Four bokstavelig talt fikk kjørt seg. På hjemmebane i England utfordret den samtlige maskiner i det tyngste segmentet, og de to 750-kubikkerne BSA Rocket 3 og Triumph Trident fikk litt å bryne seg på. På litt avstand var Commando støpt i samme formen som de øvrige engelsk motorsyklene. På nært hold avdekket det seg imidlertid en teknisk løsning som Norton var alene om, og som fikk stor betydning for sykkelens kjøreegenskaper. «The isolastic system» som isolere motor, girkasse og svingarm fra ramma gjennom gummioppheng, reduserte vibrasjonene fra 750-kubikkeren til et nivå som kan kalles «gode vibber».