Jan`s Knuckle-bobber

"Jeg liker det minimalistiske og har fjernet alt som strengt tatt ikke er nødvendig" sier Jan og peker på bobberen som står parkert inntil fortauet. Etter å ha kastet et raskt blikk på den gamle Harleyen, nærmere bestemt en Knucklehead fra 1947 skjønner jeg at han mener alvor, for her er det ikke mye overflødig.
Ombygging av sykler har ikke vært så populært på mange år, og det gledelige er at de som bygger i all hovedsak tilhører den yngre generasjonen motorsyklister. Dette i kombinasjon med at A2 klassen setter begrensningen på ytelse til 48 hester, har medført at mange gamle klassikere har fått «en ny vår». Og da snakker vi ikke kun om originalsykler i utstillingsstand, men like ofte om cafe-racere og customs.









0/0
Customizing
Honda CB500Four er blant klassikerne som er svært ettertraktet til customizing, der ulike nettshops tilbyr alt som skal til, ut ifra hvilken stilart eieren velger. Og, det er ikke alle som velger cafe-stilen, noen velger bobber-look som blant annet kjennetegnes av sine fete dekk, både foran og bak. Gamle Harleys finnes selvsagt også i denne «poolen» av sjangere for ombygde sykler. Få om ingen mc-merker har en så lang historisk linje å vise til når det gjelder customizing. Langgafler og stivramme var lenge typisk for customiserte Harleys, men nå er flere stilarter kommet til.
Minimalistisk Knucklehead
Jan Ransve fra Strømmen tilhører Harleys «menighet» for ombygde sykler, og kjører en 1947-modell med Knucklehead-motor. Jan kjøpte sykkelen på Hvaler vinteren 2011. Ramme og motor er fra 1947, resten er custom, bygd etter prinsippet om at «minimalizing is the way». Her er det «no frills». For å få det rette stuket samt å sørge for at den er lettstartet, har Jan montert ny felg foran med whiteside-dekk, og ny forgasser. Kraftoverføringen fra motoren skjer via et 3 tommers belt, og hjemmesnekrede fotbrett sørger for at bena er stødig plassert.
Bort med alt det overflødige
Det som strengt tatt ikke er nødvendig på en motorsykkel har Jan fjernet. Har du ramme, motor og en brems, trengs det egentlig bare to hjul og et styre i tillegg, så er fremdriften sikret. Overflødige gjenstander som blinklys, speil og en haug av instrument er borte vekk, her er det «cool & clean» som gjelder. Noen detaljer har Jan sikret seg, så som setet som er trukket om i ekte kuskinn. For å sikre jevn tilgang på strøm, har han fått Floberghagen elektromekanikk til å skifte alt av ledninger. «Dårlige el.anlegg er jo som kjent noe som kan forårsake mye problem» sier Jan. Han har nå fått sykkelen akkurat slik han ønsker, en driftssikker hverdagssykkel som benyttes daglig til jobben i den varme årstiden.
