"Jeg måtte skifte framdekket som var fra 1955"

"Dekkene som satt på Harleyen når jeg kjøpte den var ganske bra, men sannsynligvis var de montert på felgene før 1955. De var litt morkne, men hadde masse mønster. Jeg byttet imidlertid framdekket for å være på den sikre siden» sier Halvdan.










0/0
Interessen for de virkelig gamle motorsyklene har fått et kraftig oppsving de siste årene. Disse mesterstykkene av noen mekaniske maskiner, der flere og flere nærmer seg eller har rundet 100 år, ruller på norske veier, og er stadig oftere å se på ulike veteranmotorsykkeltreff rundt om i landet. Jeg har sett litt nærmere på en Harley-Davidson modell «F», fra 1922 som tilhører Halvdan Gyllander.
Gamle kulturskatter blir som nye
Mye av æren for at disse gamle kulturskattene er «i vinden» kan tilskrives Indian-klubben, Norsk Veteran Motorsykkel Club, samt en håndfull mc-entusiaster spredt utover i kongeriket. I dette miljøet er det selvsagt mange av de amerikanske merkene som står sentralt, og da særlig Indian, Harley-Davidson, en og annen Henderson, en håndfull ACE, noen eksemplar av Excelsior, og noen sjeldenheter jeg ikke har sett men kun hørt snakk om.

Halvdan Gyllander fra Oppegård sverger til Harley-Davidson, nærmere bestemt en 1922-modell på 1000-kubikk. Dette er en «sen» utgave av Modell F. Halvdan kjøpte Harleyen i Oslo i 1987 for å ha noe skru på. Sykkelen var for øvrig ikke helt komplett, og den manglet bl.a. verktøykassa, den ene bensinkrana, lykta, hornet og speedometeret. Å starte den var ikke mulig, så noen prøvekjøring av objektet var utelukket. Teknisk sett var den meget sliten, og den gule kostemalingen var heller ikke verdig et gammelt jern fra Milwaukee. Det ble derfor mer arbeid enn bare skruing, og sykkelen ble etter hvert helrestaurert. Det meste av lager og foringer ble også byttet, og magneten ble viklet opp igjen. Lakkarbeidet samt stafferingen har Halvdan stått for selv, og det samme gjelder forniklingen. Utstyr til fornikling kjøpte han fra England, og resultatet er meget bra.

For Halvdan, som for så mange andre likesinnede mc-entusiaster, er det en tid for alt, og perioden der det skulle stiftes familie, bygges hus osv. tok naturlig nok mye tid. Andre prosjekt har også en tendens til å presse seg på, og tiden strekker dermed ikke til for alt en ønsker å få gjort. Harleyen ble derfor ikke klar for veien før våren 2014, nærmere 30 år etter at «prosjektet» ble hentet hjem i garasjen. Halvdans modell «F» er utstyrt med magnettenning, noe som ble vanlig på de senere F-modellene. Sykkelens historie har han sporet tilbake til 1950-tallet, og sist den var registrert og i bruk tilhørte den en skogsarbeider i Telemark. Han hadde skilt på den fra 1950-1955.

Da Halvdans sykkel rullet ut av fabrikken i 1922 hadde flere, og deriblant Harley-Davidson, konstruert og bedrevet racing med motorsykler gode for hastigheter langt over 150 km/t. På 1920-tallet festet Harley-Davidson gradvis grepet om konkurrentene, og merket fra Milwaukee var nå i ferd med å opparbeide seg et renomme som i korthet omhandlet kvalitet og pålitelighet. Ved inngangen til 1930-tallet var de fleste av de amerikanske mc-produsentene feid av banen. Slaget om kundene stod nå i all hovedsak mellom Harley-Davidson og Indian, og historien viste hvem som trakk det lengste strået.
