Thorsens Twin fra Bologna

Ducati er kjent for sitt tvangsstyrte ventilsystem, omtalt som desmodromisk ventilstyring. Da merket tok steget ut av skyggene med gateraceren 851 Strada i 1988, var desmosystemet bare en av flere tekniske løsninger som i sum bød eierne på en kraftpakke som skulle ta Ducati opp i tetsjiktet, ikke bare på landeveien, men også inne racing. Vi har sett nærmere på en av de ytterst få av denne modellen som er å finne her i landet, og som tilhører Robert Thorsen fra Oslo.












0/0
Ducatis historie er lang og merittert, og merket ble etablert i Bologna i 1926 av de tre brødrene Adriano, Bruno og Marcello Ducati. I starten ble det produsert elektronikk og radiokomponenter. Da 2.verdenskrig var over oppstod det et stort behov for enkle transportmidler. Ducati kastet seg på denne bølgen, og tilbød nå den veslehjelpemotoren Cucciolo på 46 kubikk som kunne monteres på tråsykler. Med denne motoren tok Ducati sitt første steg inn i motorsykkeluniverset.

750 Super Sport og 900 Super Sport
Ser vi nærmere på modellene som kom fra Bologna fra 1950-tallet og utover, ble de stadig større og raskere. De var i fåtall sammenlignet med særlig de engelske og etter hvert japanske mc-merkene, som hadde langt større markedsandeler. På 1970-tallet var det imidlertid to modeller fra Ducati som det er verdt å merke seg. 750 Super Sport og 900 Super Sport var maskiner som kombinerte design og ytelse helt i tetsjiktet. Nå var også prislappen i tetsjiktet for å si det mildt, så disse to modellene var et sjeldent, men eksklusivt syn i mc-miljøene. I dag er dette svært ettertraktede samleobjekt med en prislapp deretter.

90-graders v-twin
Siden Ducatis konsept med 90-graders v-twin ikke bød på den helt store effekten før inn på 1980-tallet, ble de ikke helt regnet med. Unntaket var 750 Super Sport og 900 Super Sport, men siden de var kostbare forble de to som tidligere nevnt et sjeldent syn. Men, det skjedde ting i Bologna, og i 1987 kom modellen som markerte et tidsskille for Ducati, superbiken 851 Strada.

Ut av skyggene
Med 851 Strada tok Ducati for alvor steget opp i divisjonen for de raskeste maskinene, både på landevei og på bane. Nå ble merket virkelig lagt merke til. At en Ducati parkerte konkurrentene i racingsirkuset var noe helt nytt. Merket hevdet seg helt i tetsjiktet innen racing, og tok nå pallplasseringer i sterk konkurranse med de japanske multisylindermaskinene. Dette var noe helt nytt, og ikke så rent lite overraskende. Merket som i flere 10-år hadde stått litt i skyggen, stod nå frem med en kraft og en eleganse som fikk de meste blaserte til å heve øyebrynene.

Injectorer utprøvd i Fiat og Lancia
Mye av suksessen med 851 var motorens innsprøytning-og tenningssystem. Weber-Marelli besørget luft, bensin og gnist, og ved hjelp av 4-ventilsteknikk kunne Ducatien by føreren på rundt 100 råsterke hestekrefter. I et chassis som med letthet håndterte disse kreftene, måtte det bli suksess. Det er verdt å merke seg at Ducati valgte å bruke Weber siden de lå i samme området i Bologna. Det at innsprøytingsdysene var godt utprøvd både i Fiat og i Lancia, borget for kvalitet. Et annet sentralt aspekt var at det ble ansett som en fordel å ha kort geografisk avstand til Weber i tilfelle det skulle oppstå tekniske problemer med behov for tett samarbeid, rask tilgang til reservedeler osv.

Fra Honda til Ducati
Robert Thorsen fra Oslo tok mc-lappen i 1992, og den førte motorsykkelen han kjøpte var ikke Ducati, men en Honda CB900F. 900-kubikkeren ble flittig brukt til turer sammen med kona, men etter et par år jekket han opp et hakk, og solgte 900-kubikkeren til fordel for en Honda CB1100F. Honda var vel og greit, men så var det denne sterke fascinasjonen for Italia og italienske motorsykler. «Jeg tror det har litt å gjøre med den særegne lyden fra v-motoren» sier Robert. I 1992 bød sjansen seg. En kollega av Robert skulle selge en 92-modell 900 SS Super Sport. «Jeg kunne ikke la være, jeg var solgt» sier Robert og gliser fornøyd. Ducatien ble brukt til både kort og lengre turer inntil det ble familieforøkelse mot slutten av 90-tallet, og det ble lengre mellom mc-turene.

Ut med 900, inn med 851
Så var det dette med de litt hvassere Ducatimodellen da. I 2000 dukket det opp en 851 hos et firma på Østlandet. Robert var rask på labben fordi han visste at slike godbiter fra Bologna ikke er dusinvare. 900-kubikkeren ble dermed byttet inn til fordel for 851-kubikkeren. Sykkelen trengte imidlertid mer enn bare et oljeskift, og Rober har bl.a. byttet hele det elektriske anlegget, og motoren er totaloverhalt. Litt annet småplukk her og der har også fått Roberts oppmerksomhet. Resultatet er en strøken 851, en skikkelig headturner. Da jeg traff Robert på Tyrigrava sist høst, samlet det seg mange skuelystne. En 851 er et sjeldent syn. Da jeg spør Robert om han har slått seg til ro med Ducatien, drar han litt på det, rister ett på hodet, og svarer at «En Ducati Multistrada står øverst på ønskelisten».
Tekniske data Ducati 851 Strada, 1990-modell:
Motor: 90-graders V-twin, 4V, DOHC
Slagvolum: 851 ccm
Kompresjon: 11.0:1
Effekt: 105 hk v.9000 omdr.
Ant.gir: 6
Dekk foran: 120/70x17
Dekk bak: 180/55x17
