Bjørns Babylon Flyer








0/0
Bjørn Henning Larsen fra Rasta på Lørenskog liker det «low, mean and clean» for å si det mildt. Han bygger sykler litt utenom det vanlige, noe Harleyen hans er et rullende vitnesbyrd om. Bjørn Henning er da heller ingen novise i mc-miljøet, men en kjenner som nyter høy respekt for sin kunnskap og sine kreative evner. Da er det kanskje ikke så merkelig at han er mannen som selekterer en stor andel av motorsyklene som stilles ut på selveste Oslo Motor Show. Der er nåløyet trangt, for å si det mildt.
«One of a kind»
Bjørn Henning og jeg traff hverandre en onsdags-kveld på Tyrigrava, nærmest ved en tilfeldighet. Flaks kan man si, for litt «tur» skal man jo ha. Denne sommerkvelden var det stinn brakke på «Grava», med over 400 motorsykler, de fleste av nyere årgang. Jeg fikk øye på Bjørn Hennings sykkel og gikk for å ta en nærmere titt på den. Akkurat da dukket Bjørn opp, i ferd med å klargjøre seg for å dra hjem for kvelden. Hadde jeg kommet et par minutter senere hadde jeg ikke truffet bikeren og hans fantastiske motorsykkel. For denne 2-hjulingen skiller seg ut i mengden av ombygde motorsykler. Den er litt sånn «One of a kind».
Rasta og Rastafari
Bjørn Henning bor som nevnt på Rasta, og for innvidde i rastafarikulturen og Bob Marleys reggae-verden vil nok navnet på Harleyen hans gi en viss mening. Bjørns sans for kreativitet gjelder ikke bare utformingen og linjeføringen på sykkelen, det gjelder i aller høyeste grad navnet han har gitt den, og som står malt på bensintanken. Navnet Babylon Flyer er inspirert av Rastafari-bevegelsen som oppstod på Jamaica på 1930-tallet, dens ideer og ideal som ble en motvekt mot vestlig kultur, omtalt som Babylon, et symbol på undertrykkelse og materialisme. Snakk om kreativitet hva angår navn!
Flere maskiner fra Milwaukee
Babylon Flyer som er, eller rettere sagt var, opprinnelig en Harley-Davidson Pan Head fra 1952, er modifisert til det ugjenkjennelige. Stuket er rått, og detaljrikdommen omfattende. Basisen er en stivramme fra Calles Chopper i Sverige, påmontert en kombinasjon av nye customdeler av ypperste slag og en stor porsjon deler fra egen produksjon. Mixen er perfekt. Å beskrive en slik motorsykkel med ord blir en fattig reise, så jeg lar bildene tale. På spørsmål til Bjørn om hvor mange arbeidstimer som ligger bak sykkelen får jeg til svar at «Med tanke på hvor mange timer jeg har brukt, så har jeg ingen ide. Det har vært et prosjekt jeg har jobbet med nå og da over en årrekke». I tillegg til «Flyeren» har Bjørn Henning flere maskiner fra Milwaukee, og de blir brukt, ikke bare mellom Rasta og Tyrigrava.
10000 km i løpet av sesongen
I høst tok han frem Harley-chopperen med langgaffel, nærmere bestemt en Shovelhead fra 1969, og la turen gjennom Europa, over til England og tilbake. Da han kom hjem på Rasta hadde han lagt bak seg 5000 km. Legger han sammen distansen fra denne turen med øvrige turer i inn- og utland denne sesongen, kan han notere seg for hele 10000 km. Jeg hadde for øvrig gleden av å følge med på Bjørn Hennings reise gjennom Europa som han delte på facebook. På ett av bildene står Harleychopperen parkert på veiskulderen på autobahn i Tyskland, i påvente av at himmelens sluser skal lukke seg. Veien var mer som et elveleie, men Bjørn Henning var like blid. Jeg innser etter hvert som praten går at mannen som står foran meg er en ekte biker, en mann som bygger kompromissløse maskiner for kompromissløse turer.
Takk for praten, og sist men ikke minst inspirasjonen, Bjørn Henning. Jeg har jo en gammel Harley stående som jeg etter fattig evne har gjort litt customjobb på selv. Nå skal jeg gjøre enda mer i løpet av vinteren. Det er jo lov å la seg inspirere!