-Han lever og ånder for klassiske choppere

1960-talls choppere var på mange måter starten på en genre og en stilart innen customisering av motorsykler som lever i beste velgående. Mange godt voksne bikere vil nok hevde at stivramme og twinmotor, og da helst en Shovel-motor fra Harley-Davidson, er «State of the art». Desto mer moro var det derfor å treffe en ung mann, nærmere bestemt Adrian Aslaksen fra Sarpsbor. Han er tidlig i 30-årene og lever ånder for nettopp gamle og klassiske 60-talls choppere.













0/0
Det er ingen genre innen customisering som er så erkeamerikansk 1960- og 1970-tall som en Harley-chopper. Kombinasjonen stivramme med Shovelhead-motor er klassisk, og har røtter tilbake til en tid der en hel generasjon reiste seg i protest mot samfunnets småborgerlige verdier, konservatisme og moderne imperialisme. Chopper-kulturen var definitivt «motstrøms», og de tungt tatoverte og langhårede hippiene kjørte sin egen stil, både i klesveien og i levesettet.

Krigsveteraner, Easy Rider og frie sjeler
I Amerika var mange av disse unge mennene som hadde deltatt enten i Korea-krigen eller Vietnam-krigen, og satt tilbake med sterke inntrykk, ofte med en følelse av å ha vært med på noe galt. Motorsykkelen, oftest en chopper med langgaffel som var ribbet for alle overflødige deler, og brorskapet i denne delen av mc-miljøet ble et lim for mange ensomme krigsveteraner. At de ikke passet inn i det moderne etterkrigssamfunnet speiles på en fantastisk måte i filmklassikeren «Easy Rider». Der får de to eventyrerne, spilt av Dennis Hopper og Peter Fonda, virkelig smake på de småborgerlige og konservative verdiene som stod sterkt i Amerika i tiårene etter 2.verdenskrig. De to bikerne får på sin reise på vei til Mardi Gras i New Orleans kjent på motstanden mot deres «frie» livsstil. Filmen ender tragisk, vi sier ikke mer. Se filmen om du ikke har gjort det allerede fordi her har Harley-chopperen en sentral plass i fortellingen.
Far som forbilde og inspirator
Adrian Aslaksen fra Sarpsborg er tidlig i 30-årene, og har dermed vokst opp i en helt annen tid. Like fullt er interessen for denne typen sykler og historiene bak de sterk, for som han sier: «Jeg har alltid hatt en kjærlighet for gamle Harleyer, og alltid hatt lyst på en Early-Shovel fra 1966 som er det året min far er født, så når denne sykkelen ble annonsert så slo jeg til nesten i det samme minuttet den kom ut». Far til Adrian, Lars Aslaksen, er en mc-entusiast som har bygd en rekke choppere og cafe-racere, og han har alltid vært et stort forbilde og en inspirator for sønnen. «Vi deler denne interessen og bygger sykler sammen» legger Adrian til.
Små justeringer, perfekt resultat
Adrian har byttet bakskjerm, montert nytt styre og nytt luftfilter på forgasseren. En dose kjærlighet for å få motoren til fungere optimalt måtte også til, men ellers er den urørt fra da den kom til Norge på 1990-tallet. Resultatet er en tidsriktig maskin som fungerer godt. Han sier at han alltid har hatt et ønske om å kjøre Harley og kose seg på tur med familien da alle sammen har lappen og mc. Men det var først for tre år siden at den virkelige interessen for gamle Harleyer og customisering kom. Adrian har også en 1963 Panhead-chopper, selvsagt med stivramme som han har bygd, og en Triumph-chopper, og begge syklene er bygd i 1960-talls stil. Og, bare for å ha nevnt det; chopper er utledet av det engelske verbet «to chop» som betyr å hugge av. Og det er nettopp det chopperentusiaster gjør, de hugger av det overflødige og lar minimalismen råde, akkurat slik Adrian har gjort med sin klassiske chopper.
