logo

ClassicMC.no

"Skal du tråkke i gang denne må du være sterk i beina"

Suzuki DR650 er ingen liten off-roader, tvert imot. I 600-klassen er den nok blant de største, med solid bakkeklaring og høy setehøyde. "Det eneste jeg har å utsette på den er at den mangler el.start, for den krever et kraftig tråkk når den skal startes" sier Svein Hellegaard, og peker på kicken. Suzukien kjøpte han for å kunne ta seg en tur på skogsbilveiene i området rundt Aurskog, men før det var mulig måtte den gjennom en omfattende restaurering. Det tok sin tid fordi deler til DR600 er ikke enkelt å finne.

0/0

Suzuki ble etablert i Japan i 1909, og laget sin første motoriserte tohjuling, “Power Free E” med 36 kubikks motor i 1952. Fabrikken er bla. kjent for sin produksjon av små og etter hvert mellomtunge og tunge motorsykler med 2-takstmotorer. Suzuki er også en av få mc-produsenter som har serieprodusert motorsykler med wankelmotor. De første off-roadmodellene var såkalt “scramblere”. Dette var gatesykler, med høytmontert eksosanlegg og cross-styre. Etter hvert ble disse videreutviklet i retning av mer cross-lignende modeller, slik vi kjenner off-roadere av nyere dato. De første rendyrkede off-roadmodellene fra Suzuki var TS 250 og TS 400, begge med 2-taksmotor. Mot slutten av 1970-tallet ble 2-takterne avløst av de mer drivstoffgjerrige 4-takterne. TS-serien ble dermed avløst av SP-serien, som bl.a. bød kundene på en smekker 400-kubikker. Da SP-serien skulle fornyes, så DR-serien dagens lys.

Suzuki DR600 til militære formål og til sivilt bruk

Det er verdt å nevne at da Tempo ble faset ut av Forsvaret i 1994 gikk kontrakten til Suzuki, etter at 9 leverandører hadde gitt sine tilbud ifbm. anbudsrunden. Suzuki ble valgt med bakgrunn i at de var enkle å ta service på, viste seg robuste ved hard kjøring i terrenget, samtidig med at kjøreegenskapene på asfaltunderlag var gode.

DR350 og DR650

Suzuki leverte både DR 350 og DR 650S-RE, og det ble kjøpt inn 80 sykler, fordelt på de to modellene. Den militære utgaven hadde spesiell frontlykt for blending, og toppboks for transport av dokumenter og mindre gjenstander. I dag blir denne modellen i all hovedsak benyttet av MP (militærpolitiet).

En DR i dårlig forfatning

I det sivile liv er DR600Dakar en mer sjelden fugl, men vi fant et flott og strøkent eksemplar på Aurskog. Slik var den imidlertid ikke da Svein Hellegaard kom over den. Han hadde mildt sagt kjøpt seg mye arbeid. Heldigvis er ikke mannen arbeidssky, snarere tvert imot. Svein har restaurert Suzukien, og arbeidet har mildt sagt vært krevende, både hva angår å skaffe til veie de nødvendige delene, og sist men ikke minst tidsbruken.

DR i skyggen av Yamahas XT

DR-serien kom litt i skyggen av Yamahas XT-modell, og solgte i langt færre eksemplar. Tilgangen på brukte deler og delesykler har derfor vært en avgrensende faktor. For Svein har det vært helt avgjørende å sette sykkelen tilbake i den standen den var da den var ny. Svein sin sykkel er en 600Dakar. Denne er sjeldnere enn S-modellen, og deletilgangen har vært der etter. Svein har derfor måtte ty til noen deler fra S-modellen for å gjenskape sykkelen. Mange deler, og da særlig plastkomponenter, har tatt mye tid, men som det heter i ordtaket; «den som leter skal finne», og det har han gjort.

Perfekt resultat

Resultatet tør vi påstå, uten å overdrive, er en gammel DR som fremstår som ny. Svein kan med rette si seg fornøyd med en off-roader som er fin å kjøre, og som fungerer godt uansett om den ruller på grusvei eller på asfalt. På spørsmål om Suzukien har noen svake sider svarer han kontant at: «Skal jeg peke på noe negativt må det være mangelen på elektrisk start, for du skal være sterk i høyrebeinet for å trå i gang endunkeren».

Tekniske data Suzuki DR600Dakar, 1986-modell:

Motor: 1-sylindret 4-takter, ohc

Slagvolum: 589 ccm

Effekt: 44 hk

Forgasser: Mikuni VM38SS

Kompresjon: 8.5:1

Dreiemoment: 49.5 Nm v.5000 omdr.

Ant.gir: 5

El.anlegg: 12 volt

Start: kick

Dekk foran: 100/80-21

Dekk bak: 130/80-17

Tank: 21 liter

Vekt: 136 kg (tørr)

Toppfart: 180 km/t