Danskens Atlanta

Norsk mc-produksjon er beskjeden, og assosieres ofte med Tempo. Det har imidlertid vært flere produsenter, og en av disse var Atlanta. Produksjonen ble kortvarig, men eksklusiv med tanke på at Atlanta benyttet noe så ikonisk som motor fra JAP.

Atlanta er et lite stykke norsk industrihistorie, grunnlagt av dansken Carl Bendtsen. Bendtsen ble født i Århus i 1874, og kom til Norge etter århundreskiftet. Her var han sterkt engasjert i utvikling og produksjon av båtmotorer.

Atlanta Motorfabrikk
I 1910 etablerte han Atlanta Motorfabrikk, og blant produktene han utviklet var forgassere. Senere engasjerte han seg i utvikling av kjøretøy tilpasset vinterbruk, og fokuset ble satt på beltebiler.

Villiers-motor
De første to tiårene på 1900-tallet var preget av få kjøretøy, og motorsyklene som var å finne i Norge var i all hovedsak Harley-Davidson og Indian. Bendtsen fattet nå interesse for motorsykler, og fikk ideen om å starte produksjon av sin egen modell. Selv om Bendtsen hadde vært engasjert i utviklingen av båtmotorer, valgte han å henvende seg til engelske Villiers. De var kjent for sine enkle og robuste 2-taktere. For Bendtsen var det enklest og mest kostnadseffektivt å kjøpe motorer fra eksterne leverandører, og tilpasse disse til egenprodusert ramme.

JAP-motor
I 1928 slo dansken imidlertid på stortromma og brukte noe så eksklusivt som en 4-takter fra legendariske JAP på hele 500 kubikk. Siden Atlanta konkurrerte om kundene med de amerikanske merkene som i all hovedsak var 4-taktere, måtte Atlanta legge seg på samme linje. 2-taktere var sjelden vare i Norge den gangen, og markedet for denne typen motorer kom langt senere.

David mot Goliat
Atlantas produksjon av motorsykler ble kortvarig, og i perioden 1926-1929 ble det produsert kun 20 eksemplar. Årsaken til det korte livsløpet til merket er i all hovedsak den tøffe økonomiske situasjonen i Norge på 1920-tallet. Arbeidsledigheten var stor, kjøpekraften lav og nasjonen manglet kompetansen og industrielle kompleks der mc-produksjon var en naturlig del av dette. I USA fantes det dusinvis av mc-produsenter dette tiåret, og flere av disse hadde allerede et globalt forhandlernettverk. Dermed ble det litt David mot Goliat. Av de 20 motorsyklene som ble fremstilt i 4-årsperioden er det faktisk 4 av de som fortsatt eksisterer. Norsk Vegmuseum på Hunderfossen har en av disse i sin utstilling.
