Triumph 350 3TA
I årene etter 2.verdenskrig sørget de mindre motorsyklene for å løse det daglige transportbehovet for «mannen i gata». Motorsykler med et slagvolum på 350-kubikk var for mange mer enn stort nok, og en av disse var Triumphs commuterbike» «Twenty One», hvis modellbetegnelse henviste til sykkelens slagvolum i kubikktommer.

Med introduksjonen av Speed Twin 500 i 1937 satte Triumph standard både hva angikk design og ytelse. Den nye twinnen varslet en ny tid, med mer effekt og høyere toppfart. Speed Twin ble «blåkopien» for nesten samtlige av de engelske mc-produsentene, og «hjernen» bak konstruksjonen, Edward Turner, kunne se frem til en lysende karriere. Den nye twinnen ble godt mottatt, men 2.verdenskrig satte en stopper for mye av produktutviklingen.

Triumph Twenty One
Etter at freden var et faktum og Europa smått om senn reiste seg fra knestående og rettet ryggen, kom transportbehovet til å bli enormt. Det gamle bosetningsmønsteret fra før krigen endret seg gradvis i takt med en storstilt industrialisering, og gradvis urbanisering medførte et stort transportbehov. Motorsykkelen ble løsningen for mange. Triumph innså raskt at det var stor etterspørsel etter rimelige motorsykler, og startet utviklingsarbeidet med en mindre og lettere modell.

De to modellene Speed Twin 5T og Tiger 100, begge på 500-kubikk, var relativt kostbare, og en modell i det lettere segmentet ble ansett som kommersuielt interessant. Resultatet av arbeidet ble 350-kubuikkeren Tweny One som ble satt i produksjon i 1946. Denne var til forveksling lik Speed Twin 5T, bare mindre i slagvolum og ytre mål. At Triumph egentlig kopierte Speed Twin 5T er ingen overraskelse når vi vet hvilken suksess den var når den kom i salg i 1938. Twenty One ble godt mottatt, og ble produsert helt frem til midten av 1960-tallet. 350-kubikkeren hadde sin styrke i at den var lett og lettkjørt, og den ble en suksess som daglig fremkomstmiddel, eller såkalt «commuterbike».

Fra Twenty One til 3TA
I 1958 skiftet den navn fra «Twenty one» til 3TA. Den mest omfattende utviklingen av modellen var svingarmen bak som kom i 1953, unit-motoren som kom allerede i 1959, og «Bathtub-versjonen» som kom på 60-tallet. Den tildekte bakparten av motorsykkelen ga den et helt spesielt preg, og den fikk med rette tilnavnet «badekaret». Mot midten av 1960-tallet forsvant markedet for de mindre maskinene. Økt kjøpekraft gjorde bilen mer tilgjengelig samtidig som mc-markedet satte fokus på større, sterkere og raskere motorsykler. Dermed forsvant grunnlaget for de mindre motorsyklene.
Tekniske data: Triumph 350 3TA, 1965-modell
Motor: 2-sylindret 4-takter, OHV
Slagvolum: 348 ccm
Effekt: 18.5 hk v.6500 omdr.
Ant.gir: 4
El.anlegg: 6 volt
Dekk foran: 3.25 x 18
Dekk bak: 3.25 x 18
Tank: 16 liter
Vekt: 154 kg (tørr)
Toppfart: 128 km/t