Suzuki AC50

Med unntak av Tempo Corvette er det få moped-modeller som har oppnådd slik popularitet blant norsk 16-åringer som Suzuki AC50. «AC50» ble nærmest et begrep på 1970-tallet, og den vesle 2-takteren var blant de heteste 50-kubikkerne på 1970-tallet. De aller hotteste var de uten «plombe»!









0/0
De som husker 1960-tallet minnes sikkert Sportsforretninger som solgte sportsutstyr som bl.a. ski, skøyter og tråsykler. Mange av disse forretningene solgte også mopeder, og mange eiere av den berømte Corvetten kjøpte denne hos sin lokale sportsforretning. Da de japanske motorsykkelprodusentene etablerte seg med importør og forhandlernettverk mot slutten av 1960-tallet, ble dette begynnelsen på slutten for sportsforretningenes mopedsalg. Tempo fikk nå knalltøff konkurranse fra en rekke nye merker, deriblant Suzuki. På 1970-tallet ble grensen for lett mc satt ned fra 125-ccm til 100-ccm. Dette betød i praksis at mopedene ikke lenger var fullt så effektmessig underlegne lettvekterne. Nå hadde lettvekteren den fordelen at den kunne ha med passasjer, men prislappen lå fortsatt betydelig over prisen på en 50-kubikker, og «lappen» var heller ikke gratis. Det var den på moped, i den forstand at det ikke fantes noen mopedlapp, slik som i dag. Dette gjorde mopeden populær, og de japanske «peddene» tok markedsandeler i bøtter og spann utover på 70-tallet. Suzuki AC50 var definitivt en av disse.
Suzuki AC50
De japanske mopedene kombinerte tøft utseende, teknisk raffinement og spreke farger. Suzuki AC rullet rundt på den norske landsbygda, ofte i rød, grønn eller blå fargedrakt. Den var, som japanske tohjulinger flest, sprek, sportslig og driftssikker. AC50 var selvsagt utstyrt med blinklys, og egen oljetank for 2-taktsolje. Fylling av 2-taktsolje rett i oljetanken i stedet for i bensintanken var enklere og rensligere. Dermed slapp 16-åringene %-regning av forholdet mellom bensin og 2-taktsolje. Det ble mindre søl, men også mindre matematikk! Det høytliggende eksosanlegget i kombinasjon med høyt styre ga den et røft «stuk». Sist men ikke minst så gikk den som en kule for de av eierne som fant ut at en enkel inngripen i innsuget, som «å ta plomba», frembrakte den opprinnelige effekten i den vesle 2-takteren. Da var nærmere 5 hk tilgjengelig på stram wire. Hva mer kunne en 16-åring drømme om?
Tekniske data Suzuki AC50, 1971-modell:
Motor: 1-sylindret 2-takter
Slagvolum: 49 ccm
Effekt: 2.5 hk
Ant.gir: 5
Tank: 5.5 liter
Dekk foran: 2.25 x 17
Dekk bak: 2.25 x 17
Toppfart: 45 km/t
Vekt: 73 kg (tørr)
