logo

ClassicMC.no

Gresvig-Mundus

Gresvig-Mundus1907

Mot slutten av 1800-tallet var det mange som hadde en ide om at tråsykler kunne egne seg som motoriserte fremkomstmidler. En rekke tråsykkelprodusenter ble enten kjøpt opp av motorprodusenter, eller valgte å kjøpe motorer med mål om å motorisere egenproduserte tråsykler.

0/0

Motor + tråsykkel = motorsykkel

Slik ble de første motoriserte 2-hjulingene en realitet, og for små produsenter med manglende økonomiske muskler for ikke å nevne manglende motorproduksjon, ble det vanlig å kjøpe motorer fra eksterne produsenter som de monterte på egne farkoster.

Gresvig

Norskproduserte Gresvig benyttet seg av den danskproduserte «Høltermand-motoren, og sett i ettertid var faktisk det norske selskapet en av pioneertidens aktører. Gresvig ble grunnlagt av Aksel i Gresvig i Oslo i 1905, og er kjent som produsent av tråsykler og sykkeldeler. Aksel Gresvig var en svært talentfull sykkelrytter som i 1899 vant flere mesterskap. Tråsyklene som ble produsert i Christiania ble solgt under slagordet «Kvalitet først».

Dansk Patent nr 9402

Dansken Jens Høltermand utviklet motoren som han 5.mai 1906 søkte patent på, og som fikk patent nr 9402. Motoren var en tidstypisk «cykelmotor», som var laget slik at det ved enkle modifikasjoner av en sykkelramme lot seg gjøre å montere motoren. Den 1-sylindrede bensinmotoren hadde et slagvolum på 80 ccm og en effekt på 2.5 hk. Høltermand fremstilte motoren i Randers, men i 1907 solgte han patentet til Handelsselskapet Mundus i København. Mundus ble markedsført med følgende ironiske slagord; «Tager uden hjælp en hver bakke i Danmark».

80 ccm

Den 80 kubikkcentimeter store motoren ga en toppfart på 40 km/t, men om den kunne bestige bakkene opp til Himmelbjerget vites ikke! Handelsselskabet Mundus ble etablert 15.juni 1905 som et aksjeselskap. Styret bestod av Georg Andersen og Hans Nicolai Bergh. Kapitalen ved oppstart var på hele 220.000,- DKK, og hver aksje var på kr 1000,- DKK. Formålet med forretningen var «Handel med Cycler og Cycledele».

Viking-Askim Gummivarefabrikk

Gresvig-Mundusen i denne artikkelen er sannsynligvis den enste i Norge, og kildene rundt Gresvigs motorisering av egne tråsykler er omtrent fraværende. En sjelden sak med andre ord, og et aldri så lite vitnesbyrd om at et norsk selskap var bidragsyter i motorsykkelens spede barndom, godt hjulpet av danskene. Og som en liten kuriositet kan vi nevne at nettopp denne Gresvig-Mundusen har fremdriften besørget av drivreim fra Viking-Askim Gummivarefabrikk.