Douglas T6

Douglas ble etablert i Bristol i 1882 av William Douglas. Den første motorsykkelen som bar Douglas-navnet på bensintanken kom imidlertid ikke før i 1907. Merket ble kjent for sine boxer-motorer, plassert enten tverrstilt eller på langs i ramma, lenge før andre mc-produsenter tok i bruk samme konstruksjon.


















0/0
Douglas er utvilsomt en av de få engelske mc-produsentene som skilte seg ut i mengden av nettopp de engelske motorsykkelprodusentene. Det meste fremtredende særtrekket var som nevnt bruken av boxer-motorer, montert enten tverrstilt eller på langs i ramme. In-line flat twin eller tranverse flat-twin i relativt lave rammer gjorde merket lett gjenkjennelig. Nå har både Harley-Davidson BMW og flere benyttet seg av denne typen motor, men Douglas var blant de første som tok denne løsningen i bruk i motorsykler.

Jorden rundt på Douglas
Fra starten i 1907 og frem til avviklingen i 1957 gikk Douglas gjennom en rekke turbulente hendelser. Merkets historie er som en berg- og dalbane av mer eller mindre forutsette hendelser. Konkurser, brann, skatteutfordringer, familiefeider og oppkjøp er en del av denne historien. Samtidig opplevde Douglas suksess på flere områder. I 1922 satte Douglas hastighetsrekord for motorsykler med slagvolum på inntil 500 kubikk med en fart på hele 160 km/t. Merket plasserte seg også i teten under TT-løpene på Isle of Man, og i 1933 var Douglas på alles lepper som merket som hadde brakt føreren Robert Fulton jr. jorden rundt på motorsykkel. Douglas hevdet seg også svært godt innen dirt-track og speedway. Det lave tyngdepunktet var et av fortrinnene til Douglas maskiner. Douglas var også en av de første mc-produsentene som allerede i 1920 utviklet skivebremser for mc.

Lisensproduksjon av Vespa
Ved inngangen til 1950-tallet gikk salgstallene til Douglas stadig nedover. Konseptet med boxer-motor slo ikke like godt an lenger, og i konkurranse med BSA og særlig Triumph tapte de terreng. Triumphs sportsligere modeller som Thunderbird og Speed Twin var både raskere, mer elegant i designet og sist men ikke minst billigere. Douglas la etter hvert ned produksjonen av motorsykler til fordel for lisensproduksjon av Vespa-scootere, og i 1955 kom den siste motorsykkelen fra Bristol, Douglas Dragonfly, som ble produsert frem til 1957.
Tekniske data Douglas T6, 1930-modell:
Motor: 2-sylindret 4-takter, inline flat-twin
Slagvolum: 596 ccm
Dekk foran: 3.30 x 26
Dekk bak: 3.50 x 26
Vekt: 140 kg
